Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies

Reial Decret Llei 19/2017, de 24 de novembre, de comptes de pagament bàsics, trasllat de comptes de pagament i comparabilitat de comissions (BOE de 25 de novembre de 2017)

27/11/2017
Entrada en vigor: 25/11/2017. Modifica l'article 21 de la Llei 16/2009, de 13 de novembre, de serveis de pagament, relatiu a la resolució del contracte marc.

Aquesta disposició és la transposició de la Directiva 2014/92/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 23 de juliol de 2014, sobre la comparabilitat de les comissions connexes als comptes de pagament, el trasllat de comptes de pagament i l'accés a comptes de pagament bàsiques. Té per objecte la regulació del dret dels clients o potencials clients a obrir i utilitzar comptes de pagament bàsiques; la transparència i comparabilitat de les comissions aplicades als clients o potencials clients de comptes de pagament; els trasllats de comptes de pagament dins d'Espanya i la facilitació de l'obertura de comptes transfronterera per als clients o potencials clients.

Regula el dret a obtenir un compte de pagament bàsica, les causes de la seva possible denegació, els supòsits de resolució del contracte, els serveis associats, comissions i despeses associades i la informació general sobre aquestes comptes. Regula el trasllat d'aquests comptes, les causes de denegació de la transferència de saldo, el procediment per al trasllat d'aquests comptes, i, si escau, l'obligació, a càrrec dels proveïdors de serveis de pagament, de reemborsar al client qualsevol perjudici financer derivat de l'incompliment de les seves obligacions en el procés de trasllat de compte

Preveu la comparabilitat de comissions de comptes de pagament. El Banc d'Espanya ha de publicar i mantenir actualitzada la llista dels serveis més representatius associats a un compte de pagament. S'estableix l'obligació, a càrrec dels proveïdors de serveis de pagament, de proporcionar al client gratuïtament i amb suficient antelació respecte de la data de celebració d'un contracte de compte de pagament un document informatiu de les comissions en el qual figurin els termes normalitzats de la llista definitiva corresponents als serveis més representatius associats al compte de pagament juntament amb les comissions aplicables a cada un d'aquests serveis. Es determinen els requisits d'aquest document.

Els proveïdors de serveis de pagament han de facilitar al client, almenys amb periodicitat anual i gratuïtament, un estat de totes les comissions en què hagin incorregut per als serveis associats a un compte de pagament, i la informació relativa als tipus d'interès de descobert i el tipus d'interès creditici aplicat al compte de pagament. El Banc d'Espanya disposarà d'un lloc web, d'accés gratuït per comparar les comissions que apliquen els proveïdors de serveis de pagament.

Les disposicions d’aquest Reial decret llei tenen consideració de normes d'ordenació i disciplina i el seu incompliment serà considerat infracció molt greu, llevat que tingui caràcter ocasional o aïllat, en aquest cas serà sancionat com a infracció greu.

[NORMATIVA APROVADA. LLEIS DE LES CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302