Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.

Tancar
Notícies

Reial Decret-Llei 5/2019, d'1 de març, pel qual s'adopten mesures de contingència davant la retirada del Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord de la Unió Europea sense que s'hagi arribat a l'acord que preveu l'article 50 del Tractat de la Unió Europea

25/03/2019
Entrada en vigor: sens perjudici del que estableix l'article 20 (decisions de les autoritats duaneres), aquest Reial Decret-Llei entra en vigor el dia en què els Tractats de la Unió Europea deixin d'aplicar al Regne Unit de conformitat amb el que disposa l'article 50.3 del Tractat de la Unió Europea.

No obstant, el present Reial decret-llei no entrarà en vigor en el cas que, prèviament a aquesta data, hagi entrat en vigor un acord de retirada formalitzat entre la Unió Europea i el Regne Unit, de conformitat amb l'article 50.2 del Tractat de la Unió Europea.

Aquest Reial decret-llei regula l'adopció de mesures d'adaptació de l'ordenament jurídic espanyol, per tal de fer front a les conseqüències de la retirada de la Unió Europea del Regne Unit i de la Colònia de Gibraltar sense un acord celebrat d'acord amb el disposa l'article 50.2 del Tractat de la Unió Europea.

S'estableixen disposicions relatives a la residència i treball dels nacionals del Regne Unit residents a Espanya i dels membres de la seva família, preveient la possibilitat de l'accés a una residència de llarga durada.

També es regula l'accés i exercici de professions a Espanya per part de nacionals del Regne Unit i les normes aplicables a l'accés i manteniment de la condició d'empleats públics dels nacionals del Regne Unit al servei de les administracions públiques espanyoles; el règim de la Seguretat social dels nacionals del Regne Unit.

Així mateix, s'estableixen normes sobre Seguretat social dels nacionals espanyols, dels estats membres de la Unió Europea, de l'Espai Econòmic Europeu i de Suïssa que s'aplicaran durant un termini de 21 mesos des de la retirada del Regne Unit de la Unió Europea, llevat que amb anterioritat s'adopti un instrument internacional, bilateral o multilateral. També, i per aquest mateix termini i amb la mateixa excepció, pel que fa a l'assistència sanitària.

D'altra banda, s'estableix el règim aplicable als alumnes i les alumnes procedents dels sistemes educatius del Regne Unit o de Gibraltar quant a l’accés al sistema universitari.

A més, s'estableix un règim transitori per als procediments de reconeixement mutu de resolucions penals a la Unió Europea amb el Regne Unit i per als procediments de cooperació judicial en matèria civil i mercantil amb el Regne Unit.

Pel que fa a les activitats econòmiques, s'estableixen regles relatives les activitats financeres i el criteri de continuïtat dels contractes de prestació de serveis bancaris, sense perjudici de disposicions especials.

També es determina un règim jurídic específic aplicable als procediments de contractació pública i als transports

[NORMATIVA APROVADA. CORTS GENERALS]

Contactes

    • Departaments i Comissions de l'ICAB  
    Comissió Normativa
    c/ Mallorca, 283
    08037 Barcelona, Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5302