L'Observatori dels Drets de les Persones de l'ICAB commemora el 75è aniversari de la Carta de les Nacions Unides amb una jornada en què s'ha avaluat l'estat del compliment d'aquest text
El degà de l'ICAB, Jesús M. Sánchez; el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto; l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i diputada de Relacions Internacionals, Agenda 2030, Agendes urbanes i Innovació de polítiques públiques a la Diputació de Barcelona, Núria Parlon; i la tinent de l'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Mª Eugènia Gay, han inaugurat aquest dilluns, 11 de desembre de 2023, la jornada commemorativa del 75è aniversari de la Carta de les Nacions Unides, que ha organitzat l'Observatori dels Drets de les Persones de l'ICAB.
El degà del Col·legi ha posat de manifest "la universalització dels DDHH després dels 75 anys en vigor de la Declaració de Carta dels Drets Humans”. Tot i això, ha destacat que hi ha importants reptes globals pendents d’abordar com la discriminació de col·lectius vulnerables, l'emergència climàtica, els nous paradigmes derivats de les noves tecnologies i, especialment, la Intel·ligència Artificial, que no és altra cosa que “l'automatització de processos”.
En aquest sentit, el degà Sánchez ha reivindicat que la seva Junta de Govern ha posat especial èmfasi en la funció social de l'advocacia, “no només la defensa dels drets corporatius dels seus col·legiats i col·legiades, sinó també en la defensa dels drets de la ciutadania". Per això ha posat en marxa l'Observatori dels Drets de les Persones, que té com a objectiu abordar a través de jornades formatives i l'estudi de la legislació contribuir des de l'advocacia a l'accés a la Justícia de persones vulnerables i seguir treballant en la defensa dels Drets Humans.
L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha reivindicat que la Carta de Nacions Unides pels Drets Humans "està inspirant avui dia la majoria de polítiques públiques que es duen a terme des de diferents àmbits”.
La tinenta d'alcalde de Barcelona i degana emèrita de l'ICAB, Mª Eugènia Gay, ha reivindicat la Constitució com a eina per donar "l'encaix més brillant" als Drets Humans. En nom del consistori barceloní, ha afirmat que la institució estarà al costat de l'ICAB per treballar plegats en la defensa dels drets de les persones i ha remarcat la importància de la col·laboració entre administracions locals i nacionals, també amb la societat civil, en aquesta matèria.
El delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha alertat “del perill que suposa per a la democràcia el discurs de lʻodi; que està actualment molt present a les xarxes socials i que té molta influència entre la joventut". Prieto també ha destacat que la Carta dels Drets Humans "ha permès conquerir al llarg dels seus 75 anys d'existència moltíssims drets que es consideraven impensables", tot i que ha avisat que “aquests drets no són definitius”.
Després de la presentació inicial, Gay ha estat la ponent de la conferència inaugural: "Els Drets Humans del local a l'universal", on ha valorat que els Drets Humans no han d'estar subjectes a debat polític, "simplement s'han d'aplicar", i ha remarcat que és un deure dels poders públics.
En el marc de la jornada commemorativa del 75è aniversari de la Carta de les Nacions Unides pels Drets Humans s'han celebrat també dues taules rodones.
A la primera, titulada “Del 75è aniversari de la Declaració Universal al 45è aniversari de la Constitució Espanyola” s'ha presentat l'informe “La Declaració Universal dels Drets Humans a Espanya”, elaborat per l'Associació Pro Drets Humans d'Espanya (APDHE) . Aquest document, editat per VLEX, fa un seguiment de l'estat de compliment per part d'Espanya dels 30 drets fonamentals que figuren a la Declaració Universal dels Drets Humans, així com la seva progressiva evolució al llarg dels darrers 75 anys. En aquesta taula han participat com a ponents Joaquín Nieto, exdirector de l'Organització Internacional del Treball i vicepresident d'APDHE; i Ignacio González, magistrat, vocal de Jutges per la Democràcia i secretari d'APDHE; sota la moderació d' Erika Torregrossa, copresidenta de l'Observatori de Drets de les Persones de l'ICAB. En el marc d'aquesta taula s'ha alertat de la "persecució dels defensors del Medi Ambient especialment preocupant" i s'ha assegurat que provoca uns quatre assassinats per setmana a tot el món, tres quartes parts a Llatinoamèrica.
La segona taula rodona, titulada “Conversatori: en clau de Drets Humans”, s'ha comptat de forma inicial i via on-line amb la participació de Federico Mayor Zaragoza, expresident de la UNESCO. Mayor Zaragoza ha destacat en la seva intervenció que els éssers humans han de ser iguals en dignidad ad: “Aquest és un gran avenç que s'ha aconseguit gràcies a la Carta dels Drets Humans. El poder de la paraula ha aconseguit superar les armes a l'hora de negociar. En 75 anys mai no s'ha deixat de complir la Carta de les Nacions Unides”, ha destacat. A continuació, han intervingut Maite Parejo, presidenta de l'Observatori de DDHH del Col·legi de l'Advocacia de Madrid (ICAM) i Karlos Castilla, coordinador de recerca de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, sota la moderació de Silvia Giménez-Salinas, copresidenta de l'Observatori de Drets de les persones de l'ICAB.
La cloenda de la Jornada ha anat a càrrec de Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, i de Jesús M. Sánchez García, degà de l'ICAB.
El degà Sánchez ha exposat a la clausura que tal com s'ha posat de manifest durant aquesta jornada, que després de 75 anys d'existència de la Declaració Universal dels Drets Humans, constatem que lluny d'assolir la pau total vivim temps convulsos, amb conflictes que s'emporten milers de vides. Per això ha declarat que “com a juristes i com a persones no deixarem de reivindicar justícia. L'advocacia té l'encàrrec de ser dinamitzador jurídic d'una societat moderna. Com a juristes estem obligats a procurar que l'ordenament jurídic respongui a les demandes socials i a la realitat dels nostres temps. Hem de reivindicar dia a dia la Carta dels Drets Humans. Hem de continuar reivindicant justícia i els drets humans, per això l'ICAB compta amb mecanismes per treballar en aquests àmbits, com és l'Observatori dels Drets de les Persones així com l'Institut I+ Dret”.
Gemma Ubasart ha afirmat que la jornada del 75è aniversari dels Drets Humans organitzada per l'Observatori dels Drets de les persones de l'ICAB és un gest clar de l'advocacia en la defensa dels Drets Humans. Ha afirmat que els drets es van aconseguir als carrers, després de 40 anys de dictadura, però aquests no són peces inalterables sinó que s'han de protegir. Precisament ha destacat que “el compliment de la Carta dels Drets Humans és un deure de les institucions i els advocats i advocades tenen un paper essencial en la defensa dels drets Humans davant dels tribunals”.
Contacte
-
Comunicació (Premsa, Web i revista Món Jurídic)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 85 / 93 496 18 80
- premsa@icab.cat; comunicacio@icab.cat
-
Mallorca, 283