Conclusions del I Congrés de Consum de l’Advocacia
Els dies 15 i 16 de març de 2018, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), a través de la Secció de Dret de Consum, i el Consell de l’Advocacia Catalana, van organitzar conjuntament el I Congrés de Consum de l’Advocacia.
La degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay, el president del CICAC, Julio Naveira, i el degà de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, Xavier Pons, van inaugurar el Congrés destacant la importància de l’esdeveniment per tal de facilitar als advocats i advocades la formació necessària per a la defensa dels drets dels consumidors, garantint seguretat, transparència i protecció de les seves accions.
La degana, per la seva part, va recordar i agrair “el paper dels advocats i jutges experts en la matèria, fent una tasca crucial per protegir el dret europeu i l’adaptació a aquest del nostre ordenament”.
El president del CICAC va denominar l’esdeveniment “el Congrés de les sinergies en benefici d’un bé comú, amb dues funcions: la informació i la formació”. Finalment, el degà de Dret de la UB va celebrar que s’hagi donat una connexió que ha de ser constant i beneficiosa per a tots entre la Universitat i el món del Dret: “Cooperar entre les institucions és fonamental per avançar en una societat justa i democràtica”.
El Congrés es va celebrar coincidint amb el Dia Mundial dels Drets dels Consumidors i va comptar amb una vintena d’experts participant en dotze taules de debat, entre ells, advocats, jutges, notaris, registradors, professors, representants de l’Administració i d’entitats dedicades al consum.
En les diferents ponències es van abordar qüestions de màxima actualitat, especialment pel que fa a les demandes relatives als serveis bàsics, com l’àmbit financer i aeri. Així mateix, es va tractar el compliment dels contractes de crèdit per béns immobles, els crèdits al consum, els retards de vols i pèrdua d’equipatges, els vicis ocults en les compravendes, el principi d’efectivitat de la jurisprudència comunitària i els contractes a distància.
A la segona jornada es va parlar de la Llei de la Segona Oportunitat, la mediació i l’arbitratge en el consum i l’obsolescència programada.
Durant el Congrés es va homenatjar els magistrats i magistrades que han plantejat qüestions prejudicials prèvies per defensar els drets dels consumidors, així com els advocats i advocades que els han instat.
*** Adjuntem (a peu de pàgina) les conclusions del Congrés, recollides per Vanesa Fernández Escudero, en qualitat de relatora.

Documents
-
Comissió de Cultura / Formació1539.80859375 Kbpdf
Conclusions I Congrés de Consum de l'Advocacia
Contacte
-
Comissió de Normativa
-
c/ Mallorca, 283
Barcelona, (Espanya) - normativa@icab.cat
-
c/ Mallorca, 283