Delimitació de l’abast temporal en la investigació de crims de lesa humanitat
En la interlocutòria de 31 d’octubre de 2016, el Magistrat Sr. Abascal Junquera apunta a què Espanya no ha ratificat la Convenció sobre la imprescriptibilitat dels crims de guerra i dels crims de lesa humanitat de les NNUU, de 26 de novembre de 1968, i que no va ser fins a l’entrada en vigor de la L.O. 15/2003, de 25 de novembre, que els delictes de lesa humanitat foren introduïts al Codi Penal (en vigor des de l’1 d’octubre de 2004), pel que, al no ser retroactius, no es podrien perseguir a Espanya fets susceptibles de ser qualificats com a delictes de lesa humanitat si la seva comissió és anterior a l’1 d’octubre de 2004.
Recorda, a més, que la jurisdicció universal no pot esdevenir una revisió del que hagin actuat els Tribunals espanyols al respecte, contextualitzant els requisits i condicions per al seu funcionament, així com el seu caràcter subsidiari. A més, assenyala que la doctrina del Tribunal Suprem en el cas Scilingo, i la interlocutòria de 8 d’abril de 2016 de la Secció Tercera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional vàren rebutjar qualificar-ho com a delictes de lesa humanitat, per raons de tipicitat.
Contacte
-
Comissions
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 80
- Fax: 93 487 16 49
- comissions@icab.cat
- Comissió d'Advocats de Responsabilitat Civil i Assegurances, Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia, Comissió de Dones Advocades, Comissió de Dret Penitenciari, Comissió de Drogues , Comissió de Justícia Penal Internacional , Comissió dels Drets de la Gent Gran , Comissió per a la Igualtat de Drets dels Nous Models de Família, Comissió de Prospectives
-
Mallorca, 283