NOTA DE PREMSA: Els representants sota signants dels Col·legis Professionals i de les Associacions Professionals especialitzades més importants en l’àmbit del dret tributari
- Que afirmem que Catalunya té una imatge atractiva davant la inversió estrangera i que unes mesures tributaries adients, la faria destinatària d’una major inversió generadora de nous llocs de treball. Per contra, l’increment de la pressió fiscal aplicable a les empreses i als seus empleats són contraproduents i li resten competitivitat respecte a d’altres territoris.
- En aquest sentit, l’increment impositiu previst pel Govern de la Generalitat ve a augmentar encara més la pressió impositiva que tots els ciutadans de Catalunya hem de suportar i eixampla encara més, la ja important diferència envers a territoris de més baixa tributació, com pot ser la comunitat de Madrid o d’altres països europeus.
- Que aquest increment impositiu fomentarà encara més la possible deslocalització de persones i empreses cap a aquests altres territoris, produint un efecte perjudicial pel país de pèrdua de llocs de treball i de riquesa. Hem d’assenyalar que les empreses es localitzen on radica la seva direcció efectiva i la pressió impositiva sobre els directius, també pot arrossegar les seves empreses.
A títol d’exemple, un empleat resident a Catalunya que obtingui una renda superior a 90.000€, tributarà pel seu IRPF amb l’increment previst, a un tipus impositiu marginal del 46% per la suma de la tarifa estatal (22.5%) i l’autonòmica (23.5%), mentre que a Madrid, tributaria un 43,5% (22.5% més 21%). Però a més, a Catalunya aquest empleat es veurà obligat a pagar l’anomenat “Impost sobre el Patrimoni”, si acumula bens i drets per un valor no exempt de més de 500.000€, un impost que a Madrid no pagaria. I a aquest greuge comparatiu cal afegir a més, que si aquest empleat es morís sent resident a Catalunya deixant com hereus als seus fills, aquests estaran obligats a pagar un impost per l’herència, que a Madrid i a d’altres països europeus tampoc pagarien. Doncs bé, ara a Catalunya, aquest impost d’herència també es pretén incrementar encara més.
Per tant, més enllà de qüestions polítiques, la fiscalitat és un dels factors principals que pot generar la deslocalització cap a altres territoris i és causant directe d’una decisió empresarial que bé pot generar la inversió en un territori atractiu com és Catalunya i la creació dels conseqüents llocs de treball o, pel contrari, la pèrdua d’aquestes inversions i un greu perjudici per la nostra societat.
És per això que els col·lectius signants, coneixedors de la realitat econòmica, defensem que cal tenir en compte la fiscalitat com un element essencial per a què un territori sigui competitiu a l’hora de crear empreses i de generar llocs de treball i que cal evitar seguir eixamplant, encara més, aquests diferencials impositius que sols afavoreixin a altres territoris i no pas a Catalunya.
Signants:
AEDAF: JORDI BAQUÉS. Delegat AEDAF Catalunya.
COL·LEGI ECONOMISTES DE CATALUNYA: NACHO CORNET. President de la Comissió Fiscal del Col·legi
COL·LEGI DE L’ADVOCACIA DE BARCELONA: ALBERT FOLGUERA. President de la Secció de Dret Fiscal i Financer
APTTCB: JOAN TORRES. President

Contacte
-
Comunicació (Premsa, Web i revista Món Jurídic)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 85 / 93 496 18 80
- premsa@icab.cat; comunicacio@icab.cat
-
Mallorca, 283