Resum de la trobada-col·loqui entre el GAJ Barcelona i la Conférence de París
Tots dos van manifestar el seu interès en voler comentar amb companys penalistes de la nostra ciutat l'impacte pràctic del Projecte de LO de la Seguretat Ciutadana respecte als drets fonamentals amb especial incidència en el dret de manifestació, així com el Projecte de LO que modifica el Codi Penal, respecte a la presó permanent revisable.
Elisabeth Batista, responsable dels assumptes internacionals del GAJ es va encarregar de realitzar les presentacions oportunes i Víctor J. Martín Aguilera, exjutge i actualment advocat penalista i Paula Yebra Gago, advocada penalista i tresorera del GAJ Barcelona van exposar els punts més controvertits de tots dos temes. Per al vostre coneixement, ens permetem traslladar un breu resum dels aspectes més interessants i que Víctor molt amablement ens ha traslladat:
A. Presó permanent revisable
En relació amb la presó permanent revisable, sembla que tots els països del nostre entorn la contemplen en els seus Codis Penals. També que en alguns països com el Regne Unit o la mateixa França ha més supòsits que la contemplen que en el projecte de reforma espanyol. De fet, és una pena que han ratificat els tribunals constitucionals europeus allà on s'aplica, de la mateixa manera que el TEDH (Sentència Meixner vs Alemanya, per totes). Paula apuntava que no hi ha una raó aparent que justifiqui el canvi legislatiu més enllà dels casos que han sacsejat l'opinió pública en els darrers anys, la majoria dels quals, en principi no se'ls aplicaria la presó permanent revisable. Especialment, els que afecten a menors o els assassinats especialment greus.
També es destacava que la presó permanent revisable pot ser contrària al principi de seguretat jurídica. Als companys de París els va cridar l'atenció que en el nostre país estigui expressament prevista l'orientació resocialitzadora de les penes, mentre que a França es contempla la finalitat retributiva i la protecció de la societat enfront del delinqüent. Aquest últim punt ens va semblar sorprenent a nosaltres.
En general, vam convenir en que tot indica que la presó permanent revisable tendeix a restringir-se a casos extraordinaris en el cas de França, on és la pena màxima des de la desaparició de la pena de mort el 1981.
B. Llei de Seguretat Ciutadana
Pel que fa a la Llei de Seguretat Ciutadana, sembla que els temors se centren en el caràcter poc precís d'alguns termes com "risc", que han estat depurats després de l'informe del CGPJ a l'Avantprojecte de Llei. Víctor difereix de Paula respecte a la limitació del dret de manifestació, ja que a ell li sembla una reedició millorada i més segura - perquè taxa els supòsits i tanca les sancions - de la LSC de 1992, mentre que Paula entén que és una tipificació sancionadora de conductes que poden ser innòcues. La qüestió és que desapareixeran del Codi Penal determinades accions que eren típiques, i sembla raonable rebaixar a l'àmbit de l'administratiu. La qüestió sembla estar en les garanties, ja que ara caldrà acabar un procediment administratiu i portar després la resolució davant un jutge, el que comportarà el pagament de taxes judicials per al recurrent que en l'àmbit penal no existeixen. En qualsevol cas, per a qui es manifesti amb normalitat no sembla que hagi d'haver problemes, al que Paula va afegir que no podien sorgir problemes per al cas que en el si d'una manifestació inicialment pacífica s'introduïssin individus que utilitzessin violència o conductes innòcues prohibides per la Llei. Tots van reconèixer l'existència a Espanya i França d'autèntics professionals de la violència en el curs de manifestacions aparentment lícites.
Finalment, els companys parisencs es van interessar molt per les mesures antiterroristes espanyoles donada la nostra experiència en el tema, i es van sorprendre de la laxitud de les mateixes. Especialment, atenent a les normes que afecten a la detenció al seu país i a l'assistència lletrada.
Esperem que us sigui útil la informació i aprofitem per agrair als nostres companys de Paris seva assistència a les festivitats de Sant Raimon de Penyafort i a Paula i Víctor pel seu temps.
GAJ Barcelona
Contacte
-
Grup de l'Advocacia Jove (GAJ)
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 80
- Fax: 93 487 16 49
- advocaciajove@icab.cat
-
Mallorca, 283