Economistes, advocats i enginyers de camins reivindiquen el paper fonamental dels col·legis professionals en el procés de reforma de l’administració
Els degans de les tres entitats veuen “una gran oportunitat” per fer aconseguir una administració moderna, eficient, capacitada, digitalitzada i accessible, que pugui fer front als nous reptes que afronta la societat.
- Les tres autoritats coincideixen en el fet que l’èxit de la reforma passa per un pla que fixi objectius clars consensuats amb tots els sectors de la societat, inclosos els col·legis professionals.
- “Només treballant conjuntament amb els col·legis professionals es pot aconseguir una reforma de l'administració que estigui al servei dels ciutadans”, afirmen.
Economistes, advocats i enginyers de camins han reivindicat aquest dimecres el paper fonamental que tenen els col·legis professionals en el procés de reforma de l’administració pública iniciat pel Govern de la Generalitat, “una gran oportunitat” per fer-la més àgil i propera a la ciutadania, i que pugui fer front als nous reptes que afronta la societat catalana. Així ho han manifestat els degans de les tres entitats durant la jornada “La reforma de les administracions públiques i millora dels criteris d'inversió a Catalunya - Grup d'Avaluació de Polítiques Públiques (GAPP)”, integrat pels tres col·lectius, celebrada a la seu de Barcelona del Col·legi d’Economistes de Catalunya, i en la que han participat Eva Giménez, secretària general de la Presidència de la Generalitat, i Carles Ramió, president de la Comissió d'Experts per a la Transformació de l'Administració Pública.
Carlos Puig de Travy, Jesús M. Sánchez i Pere Calvet, degans del Col·legi d’Economistes de Catalunya, de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona i del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports respectivament, han coincidit en el fet que l’èxit de la reforma passa per un pla que fixi objectius clars consensuats amb tots els sectors de la societat, inclosos els col·legis professionals. “Només treballant conjuntament amb els col·legis professionals es pot aconseguir una reforma de l'administració que estigui al servei dels ciutadans”. Les tres autoritats han advocat per una administració moderna, eficient, capacitada, digitalitzada i accessible.
Puig de Travy ha reclamat que la reforma sigui “estructural i amb una vocació molt àmplia de millora”, i ha posat en valor la contribució del món professional en aquest procés al ser “l'enllaç entre administració, empreses i ciutadans”. “No comptar amb nosaltres no té sentit perquè coneixem les necessitats d’empreses i particulars, i identifiquem els seus problemes”, ha dit. Els professionals són agents que “aporten solucions pràctiques, actuen com a mediadors i poden fer pedagogia dels canvis per evitar que aquests facin por”, ha explicat.
Calvet ha celebrat la bona disposició del Govern del president Salvador Illa per reestructurar l’administració, però ha advertit que “encertar el diagnòstic és un gran pas però no pressuposa ni tenir la solució ni, en cas de tenir-la, disposar de la capacitat per poder-la implementar”. Per aquest motiu, el degà del Col·legi de Camins, Canals i Ports ha indicat que la reforma ha de basar-se en tres eixos: eliminar tràmits innecessaris, simplificar procediments i accelerar terminis. “Necessitem passar d'una administració excessivament garantista i deixar el marc mental posterior a la crisi del 2008. Necessitem que les empreses públiques siguin competitives i alhora que puguin contractar els millors professionals possibles. Necessitem sistemes de control intel·ligents que detectin i penalitzin, la mala praxi i la corrupció amb rapidesa eficàcia. Les solucions les hem de construir plegats”, ha conclòs.
Per la seva banda, el degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, Jesús M. Sánchez, ha lloat el profund canvi que està vivint l'àmbit judicial català, convertit ara en un sistema “dinàmic i pròxim als ciutadans”. Tanmateix, ha lamentat que, malgrat els esforços i el treball que està duent a terme l’actual Govern de la Generalitat, encara no s’ha produït el canvi de paradigma que necessita l'administració pública i que sí s’ha donat en l’àmbit de la justícia. Sánchez també ha posat l'accent en la necessitat que els col·legis professionals siguin escoltats i ha demanat al Govern treballar amb ells "amb transparència" per aconseguir una administració capdavantera.
La secretària general de la Presidència de la Generalitat, Eva Giménez, i el president de la Comissió d'Experts per a la Transformació de l'Administració Pública, Carles Ramió, han exposat els avanços que ha fet fins ara l'executiu d'Illa. Giménez ha qualificat la reforma de l'administració com una "necessitat imperiosa" que no pot retardar-se més per poder garantir la millora dels serveis públics. “Hem de tenir una administració més fàcil, més àgil, amb menys excés de burocràcia, més àgil, i més propera”, ha manifestat, coincidint amb la petició dels degans dels tres col·legis professionals.
Giménez ha detallat que la Comissió d’Experts per a la definició de l’estratègia de Transformació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i la Millora dels Serveis Públics, coneguda com a CETRA i formada per 68 especialistes organitzats en 12 grups de treball, té previst presentar al setembre les propostes concretes per reformar l’administració. No obstant això, ja ha implementat alguna iniciativa, com el pla d’oficines d’atenció ciutadana a tot el territori, tant físiques, digitals i mòbils. “Tenim molta feina. Ens hem proposat com a objectiu i soc optimista. Ho tenim tot perquè aquesta reforma sigui possible. No serà d’un dia per l’altre, però l’hem de fer plegats i posant la ciutadania al centre”, ha afirmat.
Ramió, per part seva, ha agrupat les accions del pla de la Generalitat en quatre grans objectius: millorar l’atenció i els serveis als ciutadans, millorar l’atenció i els serveis als operadors professionals, atreure talent i aconseguir una administració pública intel·ligent i flexible. “Necessitem una normativa que no ens lligui les mans de cara al futur i tenir una visió horitzontal per fer una estructura més fluida, amb menys entrebancs i fer front a les diferents contingències”, ha dit.
La jornada ha inclòs una taula rodona per abordar els reptes de la reforma, en la qual han participat Jaume Erruz, advocat i membre del Grup d'Avaluació de Polítiques Públiques (GAPP), Josep Viñas, president de la Comissió de Gestió Pública del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Andreu Arenas, analista sènior d'IVÀLUA, i Susana Ferrer, vicedegana de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona. El debat ha estat moderat per Andreu Ulied, coordinador del Grup d'Avaluació de Polítiques Públiques (GAPP).
