L'ICAB, present al World Law Congress 2025 celebrat a Santo Domingo
El degà, Jesús M. Sánchez, ha representat l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) al World Law Congress 2025, celebrat del 4 al 6 de maig en Santo Domingo (República Dominicana).
En el marc d'aquest Congrés, ha tingut lloc una trobada institucional que ha reunit representants de l'advocacia dominicana i espanyola per intercanviar experiències sobre l'exercici professional, la gestió col·legial o la defensa dels drets de l'advocacia. Durant el mateix, l'advocat espanyol-dominicà David J. Heredia Tapia, ha estat nomenat delegat de l'ICAB a la República Dominicana, en reconeixement de la seva tasca com a referent jurídic entre Espanya i República Dominicana.
Així mateix, el degà de l'ICAB, Jesús M. Sánchez, ha estat ponent destacat de la Jornada Especial (side event) dedicada a “Les implicacions ètiques de la Intel·ligència Artificial en l'àmbit jurídic” que ha tingut lloc a la Sala Oval de la Biblioteca Cardenal Beras Rojas de la Universitat Catòlica de Santo Domingo (UCSD). Durant la sessió, s'han compartit visions jurídiques, tècniques i pràctiques sobre aquesta qüestió de màxima actualitat.
A més, Jesús M. Sánchez ha participat en una trobada institucional amb el defensor del Poble de la República Dominicana, Pablo Ulloa, acompanyant el president del Consejo General de la Abogacía Española, Salvador González, la viceministra de la presidència de la República Dominicana, Scarlet Benzán, el cònsol dominicà a Barcelona; la secretària general del CGAE, Encarna Orduna; i Erika Torregrossa, copresidenta de l'Observatori de Drets de les Persones de l'ICAB.
Arran d'aquesta trobada, s'ha acordat impulsar un grup de treball per enfortir l'Estat de Dret i garantir la tutela efectiva dels Drets Humans. En aquest sentit, el degà de l'ICAB ha exposat al Defensor del Poble de la República Dominicana que aquesta cooperació es formalitzarà, en el cas de l'advocacia barcelonina, mitjançant l'Institut d'Investigació i Innovació jurídica I+Dret.
Finalment, i com a activitat més destacada del World Law Congress 2025, el degà de l’ICAB, Jesús M. Sánchez, ha participat en el Panell 33 de l’esdeveniment, dedicat a “Innovacions en l’ús de la IA”, que ha estat magistralment conduït per Leonel Fernández, expresident de la República Dominicana, juntament amb César Landa Arroyo, expresident del Tribunal Constitucional del Perú.
En aquesta conferència, el degà de l’advocacia de Barcelona ha tingut l’oportunitat d’exposar com la IA, dissenyada per éssers humans, pot facilitar processos jurídics, però no podrà reemplaçar l’empatia, la sagacitat i el coneixement de l’advocat. “La denominació Intel·ligència Artificial és una paraula que fa de màrqueting, només es tracta d’un programari, d’un programa o d’una eina molt útil per poder ser més eficients en el nostre exercici professional de l’advocacia”, ha expressat Sánchez als mitjans locals.
SM el Rei Felip VI ha presidit l’acte de cloenda d’aquesta 29a edició del World Law Congress, que ha reconegut la jutgessa associada del Tribunal Suprem dels Estats Units Sonia Sotomayor amb el premi World Peace & Liberty Award, que atorga la World Jurist Association (WJA).
El World Law Congress és un esdeveniment de primer nivell organitzat per la WJA, on s'aprofundeix en temes clau per a l'enfortiment del Dret a escala mundial.

Contacte
-
Deganat
-
Mallorca, 283
08037 Barcelona , Barcelona (Espanya) - 93 496 18 82 / 93 496 18 80
- Fax: 93 487 15 70
- deganat@icab.cat
-
Mallorca, 283