Llei 4/2015, de 27 d’abril, de l’Estatut de la víctima del delicte (BOE de 28 d’abril de 2015)
La llei estableix els drets bàsics de les víctimes: a entendre i ser entès, a la informació des del primer contacte amb les autoritats competents, al seu dret com a denunciant, a rebre informació sobre la causa penal, al període de reflexió establert en garantia dels drets de la víctima, a la traducció i interpretació, i a l'accés als serveis d'assistència i suport.
També determina la participació de la víctima en el procés penal, tant l'activa, com la comunicació i revisió del sobreseïment de la investigació a instància de la víctima, la seva participació en l'execució, el reemborsament de despeses, els serveis de justícia restaurativa, els aspectes relatius a justícia gratuïta, i els supòsits de víctimes de delictes comesos en altres estats membres de la Unió Europea.
En matèria de protecció de les víctimes, es reconeix el dret de les víctimes a la protecció, el dret a què s'eviti el contacte entre víctima i infractor, la protecció de la víctima durant la investigació penal, el dret a la protecció de la intimitat , i es regula l'avaluació individual de les víctimes per tal de determinar les seves necessitats especials de protecció.
Es regulen les Oficines d'Assistència a les Víctimes, la cooperació amb els professionals i les bones pràctiques. També s'estableixen els supòsits d'obligació de reemborsament.
Els col·legis i consells generals d'advocats i procuradors han d'adaptar els seus respectius estatuts al que estableix l'article 8.2 de la present Llei, en un termini màxim d'un any des que entri en vigor (relacionat amb la responsabilitat disciplinària per infracció molt greu derivada l'incompliment de la prohibició que comporta el període de reflexió en garantia dels drets de la víctima establert per la Llei).
Contacte
-
Comissió de Normativa
-
c/ Mallorca, 283
Barcelona, (Espanya) - normativa@icab.cat
-
c/ Mallorca, 283