menú
Àrea personal

×Àrea personal

Número de col·legiat/ada o usuari ICAB / DNI / Email
×
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
cercador de professionals
Premsa | Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA I VÍDEO: L’ICAB atorga les medalles de la Corporació a vuit reconeguts juristes en el marc de la Sessió Solemne de Sant Raimon de Penyafort (2022)

 • Victoria Ortega, presidenta del Consejo General de la Abogacía Española; Joan Picó Junoy, catedràtic de Dret Processal de la Universitat Pompeu Fabra; Sebastià Sastre Papiol, advocat i exmagistrat de la Sala Primera del Tribunal Suprem; Emma Gumbert, vicepresidenta de la Patronal Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC); Javier Cremades García, president de la World Jourist Association (WJA); Christina Blacklaws presidenta de The Law Society of England and Wales (2018-2019); Magda Oranich, advocada i presidenta de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB i Andreu Batlle i Amat, advocat i sotsdelegat de l’ICAB a Vilafranca del Penedès, han estat reconeguts amb la més alta distinció que atorga el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.
 • En el transcurs de l’acte també s’ha lliurat el Premi Memorial Degà Roda i Ventura, a Juan Antonio Rodríguez Rodríguez, degà de l’I·lustre Col·legi d’Advocats de Santa Cruz de La Palma; el Premi Felip Portabella, a Montserrat Raga Marimon, magistrada del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 5 de Barcelona i el Premi Reconciliació, que atorga la Fundació Sant Raimon de Penyafort, a la Fundació IRES-Institut de Reinserció Social.
04/02/2022

 

Barcelona, 4 de febrer del 2022. Aquesta tarda s’ha celebrat a la Sala d’Actes la Sessió Solemne de l’Advocacia de Barcelona o acte central de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort.

L’acte ha estat presidit per la Junta de Govern de l’ICAB – encapçalada pel degà Jesús Sánchez i la vicedegana Susana Ferrer, i ha comptat amb l’assistència de Mª Eugènia Gay, delegada del Govern a Catalunya i degana emèrita de l’ICAB; de Victoria Ortega, presidenta del Consejo General de la Abogacía Española; de Joan Ramon Puig Pellicer, president de l’Advocacia Catalana; de Jesús Barrientos, president del TSJC; de Francisco Bañeres, fiscal Superior de Catalunya; d’Antonio Recio, president de l’Audiència Provincial de Barcelona, dels degans emèrits de l’ICAB Josep Maria Antràs, Eugeni Gay, Jaume Alonso Cuevillas, Sílvia Giménez-Salinas, Pedro Yúfera, Oriol Rusca i Josep Maria Balcells; del president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, Francesc Tusquets; del secretari per l’Administració de Justícia, Eusebi Campdepedrós i Pucurull; del director general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Joan Ramon Casals, entre d’altres autoritats.

El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez, ha donat la benvinguda als assistents a l’acte  i tot seguit ha adreçat unes paraules d'agraïment vers la degana emèrita Mª Eugènia Gay «pel seu elogiable treball al capdavant de l'ICAB», de qui pren el relleu i la responsabilitat de representar aquesta centenària Institució.

Sánchez ha destacat el rellevant paper de l’advocacia durant aquest context de pandèmia i molt especialment la tasca que es realitza des dels Serveis d'Orientació Jurídica i, molt especialment, des del Torn d'Ofici i Assistència al Detingut de garantir el dret  de defensa, permetent el seu accés per a tothom i amb totes les garanties i en igualtat de condicions. En aquest sentit ha dit que l’advocacia  ha actuar de forma lliure i independent, mostrant respecte i lleialtat envers els seus clients, les Institucions i la resta dels seus companys i companyes.

Ha assenyalat, també, la importància de la formació per a l’advocacia, i com el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona està a l'avantguarda dels canvis normatius i jurisprudencials incessants i això ho ha fet palès oferint una amplia oferta formativa, amb més de 24 congressos previstos per al 2022, i posant en marxa iniciatives com l'Institut de Recerca i Innovació Jurídica I+Dret, per fer propostes de millora legislatives.

Sánchez també ha expressat la voluntat de treballar de manera coordinada amb el Consell de l'Advocacia Catalana, el Consejo General de la Abogacía Española, i amb tots els operadors jurídics i les Administracions públiques i les entitats, però sense perdre el caire reivindicatiu que ha caracteritzat aquesta Corporació, per defensar els interessos de la professió.

També ha intervingut Mª Eugènia Gay, com a degana emèrita de l’ICAB, tot fent un repàs de la seva etapa al col·legi; des del seu ingrés com a col·legiada -apadrinada per Eugeni Gay, degà emèrit de la Corporació- i com anys més tard va ingressar a la Junta de Govern de la mà de la degana emèrita Silvia Giménez-Salinas, i posteriorment va encapçalar la Corporació. També ha parlat de la seva etapa al front de l’Advocacia Catalana i la seva participació com a ‘consejera’ de Relacions Internacionals dins el Consejo General de la Abogacía Española.

Mª Eugènia Gay també ha fet èmfasi del paper essencial de l’advocacia com a garant dels drets i les llibertats de la ciutadania, i ha assenyalat que els advocats i advocades «han d'exercir amb la màxima llibertat i independència, ja que són elements nuclears d'una veritable tutela judicial efectiva».

Ha ressaltat que ha tractat de servir la professió i a la ciutadania «amb la màxima vocació» i ha acabat amb paraules d’agraïment per la seva família i també per a «l’Advocacia de Barcelona, per la confiança que vau dipositar en mi fent possible el que probablement serà una de les etapes més enriquidores de la meva vida».

Sessió Solemne, acte de benvinguda a l’ICAB de les noves persones col·legiades

El secretari de la Junta de Govern de l’ICAB, Joaquim de Miquel, ha donat pas a l’acte simbòlic de recepció dels nous col·legiats i col·legiades. En representació d’aquests, dos nous col·legiats, enguany, Carlota Pallejà  i Julio Herreros, apadrinats, respectivament per Joan Ramon Puig Pellicer, president de l’Advocacia Catalana, i Victoria Ortega, presidenta del CGAE, han jurat o promès les normes deontològiques de la professió.

Tot seguit s’han lliurat els premis ICAB:

 • Premi Memorial Degà Roda i Ventura, destinat a guardonar el millor article, sèrie d’articles o reportatge de caràcter informatiu o divulgatiu sobre col·legis professionals i l’exercici de les professions liberals, especialment l’advocacia a Juan Antonio Rodríguez Rodríguez, degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Santa Cruz de La Palma en reconeixement al conjunt de les seves intervencions en premsa escrita i digital presentant el Torn específic d’assessorament en situació d’emergència i catàstrofes creat sota el seu mandat per assessorar les persones afectades per l’erupció del volcà Cumbre Vieja.
 • Premi Felip Portabella, amb el qual es vol reconèixer a aquells membres de la judicatura que han destacat pel seu exercici de la funció jurisdiccional amb un especial respecte i consideració envers l’advocacia i per la seva col·laboració amb l’ICAB, s’ha concedit a Montserrat Raga Marimon, magistrada del Jutjat contenciós administratiu núm. 5 de Barcelona.
 • Premi Reconciliació, que atorga la Fundació Sant Raimon de Penyafort per guardonar persones o entitats que han destacat per una trajectòria que expressi els valors que defensa la Fundació, en el qual estan representats l’ICAB, el Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), el Consell de l’Advocacia Catalana; la Federació de Col·legis d’Advocats d’Europa (FBE)- En aquesta IV edició del premi s’ha reconegut la Fundació IRES-Institut de Reinserció Social, en homenatge a la seva tasca continuada des de 1969 en favor de les persones i famílies en situació de vulnerabilitat i molt especialment en reconeixement al seu programa de mesures alternatives penals amb més de 20 anys d’activitat i al seu servei d’atenció a les persones involucrades en procediments judicials. Ha recollit el premi el seu president, Andreu Soldevila i Casals.

Altres premis ICAB

Cal recordar que altres premis que atorga l’ICAB - concretament el Memorial degà Josep Joan Pintó Ruiz; Luis del Castillo, Ferrer Eguizábal sobre Dret Civil Català; Ferrer Eguizábal Edició Extraordinària 2021 sobre el principi de Transparència i el contracte d’assegurança; Memorial Pedro Martín García, el Concurs Photograficab i el Premi Treballs de Recerca -que atorga l’Associació Catalana de Pèrits Judicials i Forenses- es van lliurar ahir, 4 de febrer, en el marc de la Sessió d’homenatge d’homenatge a les 120 persones col·legiades que durant el 2011 i 2022 compleixen les noces d’or de la Corporació. D’aquesta manera l’ICAB ha pogut celebrar actes essencials de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, però garantint en tot moment la salud de les persones participants.

Medalles de l’ICAB, la més alta distinció de la Corporació

A continuació s’ha lliurat la més alta distinció que atorga la Corporació – les medalles de l’ICAB- a les persones a  col·legiats i col·legiades, advocats i advocades, personalitats i entitats de la societat civil que han destacat per la seva trajectòria personal, professional, col·legial, institucional i social.

Enguany la Junta de Govern ha lliurat aquesta distinció a:

 • Andreu Batlle i Amat, advocat i sotsdelegat de l’ICAB a Vilafranca del Penedès, en homenatge a la seva destacada trajectòria personal i professional com a advocat, així com en reconeixement al seu inestimable compromís amb el Col·legi des de la Delegació Territorial del Col·legi a Vilafranca del Penedès.
 • Joan Picó Junoy, catedràtic de Dret Processal de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, en homenatge a la seva trajectòria personal i acadèmica com a professor i catedràtic de Dret processal, així com en reconeixement a la seva dedicació al Col·legi com a director de la Biblioteca i a la seva inestimable col·laboració amb les activitats de formació i de la Comissió de Normativa de l’ICAB.
 • Sebastià Sastre Papiol, advocat, exmembre de la Junta de Govern de l’ICAB (1999-2003) i exmagistrat de la Sala Primera del Tribunal Suprem, en homenatge a la seva trajectòria personal i valuosa aportació i dedicació al món del Dret, especialment en l’àmbit del Dret mercantil, així com en reconeixement a la seva tasca com a diputat i Bibliotecari del Col·legi i a la seva inestimable col·laboració amb la Corporació.
 • Emma Gumbert, advocada, exmembre de la Junta de Govern de l’ICAB (2017-2021) i vicepresidenta de la Patronal Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), en homenatge a la seva trajectòria personal i professional, destacada en l’àmbit del Dret laboral, així com en reconeixement a la seva intensa dedicació al Col·legi com a diputada de la Junta de Govern i vicedegana de la Junta Provisional, promovent les polítiques d’igualtat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb vocació de servei a la institució i a l’advocacia.
 • Javier Cremades García, advocat i president de la World Jourist Association (WJA), en homenatge a la seva trajectòria personal i professional, destacada en l’àmbit del Dret societari, el Govern Corporatiu i la litigació financera, i per la promoció de l’Estat de Dret i del respecte a les llibertats en l’àmbit internacional.
 • Christina Blacklaws, advocada i presidenta de The Law Society of England and Wales (2018-2019), en homenatge a la seva trajectòria personal i professional, destacada en l’àmbit de la innovació, la diversitat i la inclusió, i en reconeixement a la seva tasca per a la promoció de les polítiques d’igualtat en l’àmbit internacional.
 • Magda Oranich Solagran, advocada i presidenta de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB, en homenatge a la seva trajectòria personal i professional, destacada en l’àmbit del Dret de família, així com en reconeixement al seu continuat compromís amb la defensa dels Drets Humans i dels Drets de les Dones, i a la seva generosa dedicació al Col·legi.
 • Victoria Ortega, presidenta del Consejo General de la Abogacía Española, en homenatge a la seva trajectòria personal, professional i acadèmica com a professora i advocada, destacada en l’àmbit del Dret processal, així com en reconeixement a la seva extraordinària tasca al front del CGAE impulsant una advocacia forta i respectada, amb vocació social i compromesa amb la defensa dels drets i de les llibertats i amb la millora de la legislació i la promoció de les polítiques d’igualtat als col·legis de l’advocacia i a la professió.

En representació de tots els premiats Victoria Ortega ha pronunciat unes paraules: "Un agraïment especial a l'ICAB per la veu i el compromís, pel esperit constructiu . Agrair la decisió d'atorgar-me aquest reconeixement. Un honor i una infinita gratitud. Un orgull. Però, a més, una responsabilitat"

Èxit rotund de les Jornades Formatives, amb més de 3.800 inscripcions, i de les Trobades de Barcelona – Memorial Jacques Henry 2022

També dins dels actes de Sant Raimon, de l’1 al 3 de febrer s’han celebrat una vintena de conferències en format blended (presencial i on-line) sobre temes de màxima actualitat jurídic amb ponents de primer nivell.  En aquest sentit, cal destacar les més de 3.800 inscripcions formalitzades, de les quals prop de 1.400 van ser d’usuaris únics. Les que han comptat amb un major seguiment per part dels col·legiats i col·legiades han estat les que han versat sobre la prova digital; l’ocupació il·legal d'immobles i el fintech i les criptomonedes.

Així mateix, durant aquest divendres, 4 de febrer al matí, s’han celebrat a l’ICAB ‘Les Trobades de Barcelona – Memorial Jacques Henry 2022’, que ha abordat la protecció dels Drets Humans d’acord amb el Dret Internacional.

 La diputada de la Junta de Govern de l’ICAB responsable de la Comissió de Relacions Internacionals, Rosa Peña, ha estat l’encarregada d’inaugurar les Trobades, juntament amb Dominique Attias, presidenta de la Federació de Col·legis d’Advocats d’Europa (FBE), i la baronessa Helena Kennedy, membre de The House of Lords and Chair of Justice the British arm of the International Comission of Jurist.

A través de dues taules de treball-  una sobre “Eines de drets humans per canviar el món” i altra sobre "La fragilitat dels drets humans" – s’ha reflexionat sobre l'aplicació i l'ús dels Drets Humans com a mecanisme de canvi i progrés cap a un món més just i igualitari però sense obviar la fragilitat i vulneracions a les que sovint estan sotmesos.

Homenatge als advocats i advocades difunts

També enguany més que mai, l’ICAB ha volgut tenir present en el marc de la festivitat de Sant Raimon les persones col·legiades que ens han deixat en l’últim any. Per aquest motiu, aquest matí s’ha celebrat una missa a la Basílica de Santa Maria del Mar amb aforament limitat i el dimarts 1 de febrer, al Pati de Columnes de la seu de la Corporació, es va celebrar una cerimònia civil.

Activitats culturals

Per finalitzar la festivitat de Sant Raimon de Penyafort 2022, demà dissabte 5 de febrer els col·legiats i col·legiades que de forma prèvia s’hagin inscrit podran gaudir de les visites culturals a la Casa Museu Amatller, la Llotja de Mar, la Biblioteca Arús i la Ruta Sagnier.

Comparteix

També et pot interessar

TU POTS CONTROLAR L'ÚS DE LES COOKIES.

A l’ICAB utilitzem cookies a la nostra pàgina. Algunes són estrictament necessàries per al funcionament de la pàgina, i d'altres són opcionals i s'utilitzen per:

 • Mesurar com s'utilitza la pàgina web.
 • Habilitar la personalització de la pàgina web.
 • Per a funcions de publicitat, màrqueting i xarxes socials.

En fer clic a 'Acceptar totes', acceptes la instal·lació de totes les cookies. Si prefereixes configurar-les tu mateix/a o rebutjar-les, fes clic a 'Configuració de cookies'.

Per obtenir més informació, visita la nostra política de cookies.

×