open menu menú
Advocacia Barcelona
Àrea personal

×Àrea personal

Número de col·legiat/ada o usuari ICAB / DNI / Email
×
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona
cercador de professionals
Comunicació (Premsa, Web i Món Jurídic) | Observatori-insolvencia-personal | Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: 17 entitats de la societat civil impulsen l'Aliança per a la Segona Oportunitat per fomentar solucions a les persones insolvents a Catalunya 

Es tracta d’una iniciativa impulsada per 17 entitats -Col·legis Professionals i Agents Socials- amb l’objectiu de treballar conjuntament en la divulgació del mecanisme de la Segona oportunitat i que s’incorpori la Segona Oportunitat a la cultura jurídica, econòmica i social del país, per tal que el màxim nombre de persones insolvents es puguin acollir i fer ús d’aquest mecanisme i col·laborar d’aquesta forma, des d’un enfoc de defensa dels drets humans, a alleugerir el patiment de les persones que es troben en situació d’insolvència i acompanyar-les en la seva lluita per a un futur millor.

15/04/2021

Barcelona, 15 d’abril de 2021.- Aquest matí ha tingut lloc a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) l’acte de presentació de L’Aliança, per a la segona Oportunitat. Es tracta d’una iniciativa impulsada per 17 entitats -Col·legis Professionals i Agents Socials- amb l’objectiu de treballar conjuntament en la divulgació del mecanisme de la Segona oportunitat i que s’incorpori la Segona Oportunitat a la cultura jurídica, econòmica i social del país, per tal que el màxim nombre de persones insolvents es puguin acollir i fer ús d’aquest mecanisme i col·laborar d’aquesta forma, des d’un enfoc de defensa dels drets humans, a alleugerir el patiment de les persones que es troben en situació d’insolvència i acompanyar-les en la seva lluita per a un futur millor.

La degana del Col·legi de l’Advocacia i presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay,  el degà de Terrassa i president de la Comissió de Normativa del CICAC,  Ignasi Puig Ventalló i el secretari de la Junta de Govern de l’ICAB, Jesús Sánchez, han presentat l’acte.

Mentre que Isabel Marqués, membre de la Junta Directiva del Fòrum de Síndics i Síndiques de Catalunya i síndica municipal de Terrassa, ha donat pas a les intervencions dels representants de les entitats que impulsen L’Aliança que han estat presents en l’acte: Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya; Francesc Roig, president de Càritas Catalunya; Rodrigo Cabedo, vocal de la Comissió Mercantil, Concursal i Experts Judicials del Col·legi d’Economistes de Catalunya; Antoni Gómez, president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya; Maria Rosa Monreal, presidenta del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya; Guillermo Mattioli, degà del Col·legi de Psicologia de Catalunya; Mercè Civit, tresorera del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya; Jordi Giró, president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya; Antoni Abad, president de CECOT; Jaume Fàbrega, president del Consell General de Cambres de Catalunya; Josep González, president de la Fundació PIMEC; i Antoni Cañete, president de PIMEC, qui ha clausurat l’acte.

El mecanisme de la Segona oportunitat és una eina que té per objectiu que una persona física que s'ha vist immersa en una situació d'insolvència patrimonial de la qual no és culpable  disposi de la possibilitat d'encarrilar novament la seva vida, ja que davant situacions de sobre endeutament es pot arribar a un acord extrajudicial amb els creditors, i que en cas que no sigui possible, prèvia liquidació del seu patrimoni, es cancel·lin els deutes.  

El mecanisme de la segona oportunitat previst a la Llei 25/2015 de 28 de juliol- va sorgir amb la pretensió per part dels poders públics de regular un procediment que posés en equilibri els legítims interessos dels creditors amb els dels deutors de bona fe.

Per aquest motiu, la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana ha exposat que els professionals del Dret i les entitats representatives dels diferents interessos de la societat civil, han de conèixer els mecanismes que l'ordenament jurídic posa a l’abast, especialment aquells que poden servir per mitigar les terribles conseqüències de la crisi sanitària en termes de compliment de pagaments i eventuals dificultats de liquiditat; situacions que, d’altra banda, es preveuen que creixin de manera exponencial.

Per això ha fet èmfasi en què a través del mecanisme de la segona oportunitat el ciutadà que ho ha perdut tot per causes imprevistes i que s'ha vist ofegat pels deutes, té una altra oportunitat per emprendre i refer la seva vida. Els mecanismes de segona oportunitat són, per tant, una forma de promoure i impulsar la cultura empresarial, la innovació i el creixement; circumstàncies que redunden en benefici de l'ocupació laboral i de la societat, ha assenyalat la degana de l’ICAB.

Baix ús del mecanisme de la Segona Oportunitat 
La degana de l’advocacia barcelonina també ha destacat que una de les principals missions de L'Aliança per a la Segona Oportunitat és superar les baixes xifres de la utilització d'aquest recurs, doncs tot i haver estat previst en una norma que va entrar en vigor ara fa gairebé 6 anys -la Llei 25/2015 de 28 de juliol- el seu ús continua lluny d’allò que seria desitjable, si es compara amb l’ús que d’aquest mecanisme es fa en els països de l’entorn més immediat, com per exemple Alemanya o França.

Perfil més habitual 
La degana de l’ICAB ha explicat que a Espanya es van enregistrar durant l'any 2020 un total de 8.507 concursos, dels qual 6.874 es van correspondre amb persones físiques no empresàries i 1.633 amb persones físiques empresàries, segons dades del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) i ha afegit que són precisament aquests, els dos perfils de ciutadans i ciutadanes als quals es dirigeixen els mecanismes de la segona oportunitat. És a dir, persones que, o bé per causa dels seus crèdits particulars (préstecs personals o hipotecaris) o bé per l'infortuni en la seva activitat professional (autònoms i petites empreses), ho han perdut tot menys els seus deutes.

 L’any 2019 es van registrar 2.323 concursos i el 2020, 2.924. L'increment del 2020 respecte el 2019 és de 601 casos, el que suposa un 25,8% d'increment, tot i que hi ha hagut vigent la moratòria concursal. La tendència és a l'alça, perquè cal tenir en compte que el 2n trimestre del 2020 va haver-hi una davallada clara de l'activitat judicial. Si analitzem les xifres del 4t trimestre es veu clarament. El 4t trimestre del 2020 ha estat el trimestre més alt fins avui, amb 1.006 concursos.  Si comparem el 4t trimestre 2019 respecte el 4t trimestre 2020 hi ha un increment de 351 concursos ( de 655 a 1.006), el que suposa un 53,5% d'increment de trimestre a trimestre.

Cal destacar que 3.000 ciutadans a Catalunya van trobar solució al 2020 a la seva situació de sobre endeutament a través del mecanisme de la segona oportunitat.

La degana també ha assenyalat que del total de concursos de persones físiques registrats durant el darrer exercici, 2.924 han estat instats a Catalunya. Per això la degana ha destacat que «el fet que el 34% dels concursos iniciats en tot l'Estat hagin tingut lloc a Catalunya és una conseqüència directa de l'incansable treball de les Institucions en aquest àmbit, moltes de les quals avui unim forces en L'Aliança per tal de continuar impulsant el coneixement d'aquesta possibilitat que preveu l’ordenament jurídic espanyol; i s’està fent amb  el convenciment i l’objectiu de què s’han d’arribar, comparativament, als números d’Alemanya (amb 81.563 procediments d’insolvència personal) o França (amb 111.424)».  

La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha finalitzat el seu parlament afirmant que des de les Institucions és té la responsabilitat de treballar en benefici de la societat, i amb aquest esperit i a través de L'Aliança per a la Segona Oportunitat, es teixiran xarxes col·laboratives i es crearan grups de treball, per millorar, des de l'experiència compartida, el funcionament d'aquest recurs tant a nivell legislatiu com establint protocols de bones pràctiques en benefici dels professionals i, sobretot, de la ciutadania.

Una eina útil i eficaç 
Per tal de mostrar l’eficàcia i utilitat del mecanisme de la segona oportunitat, en el transcurs de la presentació, s’ha donat a conèixer el testimoni d’una persona que va emprendre un negoci i que va avalar amb el seu habitatge habitual els crèdits sol·licitats, de manera que en haver de tancar l’empresa i haver de front als deutes, va estar a punt de perdre també la seva casa si no hagués estat pel fet de recórrer al mecanisme de la segona oportunitat.

L'Aliança per a la Segona Oportunitat és un projecte que compta amb la força de 17 entitats d'una rellevància pública indiscutible entre Col·legis Professionals i Agents Socials; i que, a més de ser transversal i plural, és una iniciativa participativa i oberta i que té la vocació de sumar a la mateixa nous col·laboradors.

Qui forma part de l’Aliança? 

Col·legis professionals

 

Agents socials

Col·legi de l’Advocacia de Barcelona

 

Cambres de Comerç de Catalunya

Consell de l’Advocacia Catalana

 

Càritas Catalunya

Col·legi d’Economistes de Catalunya

 

CECOT

Col·legi de Censors Jurats de Comptes

 

CONFAVC

Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya

 

Fòrum de Síndics i Defensors Locals de Catalunya

Col·legi de Periodistes de Catalunya

 

Observatori DESC

Col·legi de Psicologia de Catalunya

 

PIMEC

Col·legi de Treball Social de Catalunya

 

Fundació PIMEC

 

 

Taula del Tercer Sector Social de Catalunya

 

Contacte

Comparteix

També et pot interessar

TU POTS CONTROLAR L'ÚS DE LES COOKIES.

A l’ICAB utilitzem cookies a la nostra pàgina. Algunes són estrictament necessàries per al funcionament de la pàgina, i d'altres són opcionals i s'utilitzen per:

  • Mesurar com s'utilitza la pàgina web.
  • Habilitar la personalització de la pàgina web.
  • Per a funcions de publicitat, màrqueting i xarxes socials.

En fer clic a 'Acceptar totes', acceptes la instal·lació de totes les cookies. Si prefereixes configurar-les tu mateix/a o rebutjar-les, fes clic a 'Configuració de cookies'.

Per obtenir més informació, visita la nostra política de cookies.

×